Regulamentul

Prezentul Regulament guvernează totalitatea activităților și condițiilor prevăzute pentru participarea la quizurile online și include următoarele documente, care reprezintă anexe ale Regulamentului: 
1. Glosarul cu definiții
2. Termeni de utilizare și Acordul de utilizator
3. Politica de confidențialitate
4. Politica și Regulamentul de securitate a datelor personale
5. Prețuri și Premii
6. Politica de returnare

Regulamentul jocurilor
(în format Întrebări și Răspunsuri) 

Brainscores este o platformă de jocuri online în format quiz (teste generale de inteligență) ce permite participanților să câștige bani cu ajutorul cunoștințelor acumulate și aptitudinilor intelectuale personale. Jocurile sunt organizate de către Rudeana SRL, un start-ul specializat în inovații sociale, comunicare strategică și TIC, având formatul unor chestionare/teste cu întrebări din diverse domenii și cu grad diferit de dificultate. Participarea la quizuri este contra plată. A se vedea Glosarul cu definiții pentru o mai bună înțelegere a explicațiilor de mai jos. 

* * *
Ce informații sunt necesare pentru a înregistra un profil pe Platformă?
Este suficientă o adresă electronică valabilă, personală. Utilizatorii trebuie să confirme înregistrarea pe un link expediat în poșta electronică. Fiecare utilizator înregistrat primește un ID unic. Dacă Utilizatorul nu confirmă adresa electronică, prin logarea pe site, timp de 24 de ore, profilul este șters automat. 

Cine poate să participe la quizuri?
Orice persoană care are 18 ani împliniți, întrunește condițiile descrise în Termenii de utilizare, și se descurcă la comunicare în limba româna, poate participa la quizuri. 

Care este limba folosită în chestionare? 
Toate întrebările sunt în limba română. 

Câte răspunsuri pot fi selectate?
Doar unul. Sistemul nu prevede răspunsuri multiple. 

Care este mărimea premiilor?
Mărimea premiilor variază în funcție de câțiva factori. Pentru informațiile detaliate despre premii și condițiile de premiere vă rugăm să accesați pagina despre Prețuri și Premii.

Când au loc quizurile? 
Acestea au loc în direct (live) pe Brainscores.ro, platforma organizatorului, zilnic, cu excepția duminicilor. În zilele lucrătoare sunt organizate competiții scurte, de 2 minute (și la preț simbolic), cu doar 20 de întrebări, cu începere de la ora 18:00. În zilele de sâmbătă au loc competiții ce durează circa 12 minute, și includ 100 de întrebări într-o sesiune, cu începere de la ora 12:00. 

În toate cazurile este aplicabil fusul orar al României. În cazul în care este o discrepanță între timpul oficial și timpul indicat de server (este vorba despre câteva secunde), participanții se vor conduce de ora serverului (indicată pe site). 

Ce grad de dificultate este recomandat?
Fiecare participant alege gradul de dificultate care crede că i se potrivește cel mai bine. La prima etapă va fi disponibil doar nivelul minim, Ușor, iar ulterior vor fi activate și celelalte nivele de dificultate: Normal, Moderat, Dificil. 

Cât costă participarea la o sesiune?
A se vedea Prețuri și Premii

Ce cumpără, de fapt, utilizatorii? 
Literalmente, utilizatorii cumpără bilete personalizate (B-Ticket) la quizuri, care permit utilizatorilor să acceseze un panou special de joc, unde are loc interacțiunea cu platforma. Accesul în acest panou are loc în baza unui cod generat de sistem, care este ”imprimat” în biletul electronic B-Ticket. Fiecare categorie de dificultate are un B-Ticket propriu.

Pot transmite B-Ticket-ul meu unui alt jucător?
Transmiterea B-Ticket către un alt utilizator nu este permisă, deoarece acesta este nominal iar numărul unic este legat de ID-ul unic al cumpărătorului. După confirmarea tranzacției utilizatorii primesc un B-Ticket cu toată informația necesară, inclusiv numărul unic al biletului, numărul sesiunii, timpul tranzacției, ziua și ora când începe competiția, categoria de dificultate a sesiunii. Sistemul nu permite intrarea în joc cu B-Ticket-e străine.

Care este modalitatea de procurare a B-Ticket-elor?
Orice persoană care și-a înregistrat un profil pe site poate cumpăra B-Ticket la una sau mai multe jocuri. Această procedură are în timpul înscrierii (programării) la competiții. Tranzacțiile sunt efectuate prin intermediul magazinului online integrat în Platforma Brainscores. B-Ticket-ele sunt emise în format PDF și sunt salvate automat în profilul utilizatorilor. La alegere, ele pot fi expediate în poșta electronică a utilizatorilor. 

Este obligator să am cont într-o bancă din România sau card bancar românesc? 
Nu este obligator. Puteți utiliza serviciile oricărei bănci licențiate. Tot ce contează este să aveți un cont activ și card valabil. 

Pot să conectez profilul la două sau mai multe conturi bancare?
Acest lucru este permis, pentru a asigura o cale alternativă de a primi câștigurile. Indicați care este contul principal și aveți grijă ca informația să fie corectă. Separați conturile prin virgulă.

Pot achita prin PayPal?
Din păcate, acum nu este posibil. 

Pot primi câștigurile prin Western Union, sau pe contul PayPal sau printr-o altă modalitate decât în contul personal din bancă?
Nu. Deoarece în cazul sumelor mari, impozabile, organizatorul prezintă informația despre mișcările financiare la ANAF și are obligația de a notifica autoritatea fiscală despre veniturile indivizilor care participă la jocuri și despre cheltuielile organizatorului. 

Când trebuie să mă programez și când achit pentru B-Ticket?
Programarea la sesiuni se face în orice zi a săptămânii și la orice oră. Nu este posibilă programarea la o sesiune care deja a început sau s-a consumat. De asemenea, nu puteți să vă programați la două sesiuni diferite care au loc simultan. După achitarea costului B-Ticket sistemul nostru confirmă tranzacția.  

Pot să anulez programarea la o sesiune? 
Utilizatorii care s-au înscris în quizuri pot anula programarea la sesiune cu cel târziu 24 de ore înainte de începutul competiției, banii fiind returnați garantat. Pentru asta ei trebuie să solicite returnarea prin email. În cazul în care programarea este anulată cu depășirea acestui termen-limită, returnarea banilor nu este posibilă, atât din motive tehnice cât și etice.  

Pot migra de la o categorie la alta după achitare?
Migrarea de la o categorie la alta după achitare nu este posibilă. Aveți grijă să faceți alegerea potrivită înainte de procesarea plății pentru B-Ticket.
 
Care este numărul minim și maxim de participanți admiși per sesiune?
Nu există un număr minim de participanți, însă în cazul când sunt mai puțini de 3 jucători la quizurile din zilele lucrătoare sau 10 jucători în zilele de weekend, într-o categorie de dificultate, nu se achită premii pentru sesiunea respectivă. 

Cum are loc înscrierea la sesiuni? 
Primul pas este înregistrarea / crearea unui profil pe Platformă. Pentru înscrierea la quiz nu este neceasar să furnizați date personale și informații financiare (a se vedea Politica de confidențialitate). Câștigătorii însă trebuie să aibă grijă să insereze numele și prenumele reale, precum și IBAN-ul personal și locația băncii, pentru a putea primi banii în contul bancar propriu. Se permite programarea la orice joc programat, la ore diferite. Nu este posibilă participarea la sesiuni care au loc simultan. 

Ce tipuri de sesiuni sunt?
Sesiunile se împart în patru categorii – Ușor, Normal, Moderat și Dificil. Pentru fiecare categorie sistemul alege aleatoriu un set din cel puțin 20 întrebări (în zilele lucrătoare) sau 100 de întrebări (în zilele de duminică). Participanții care acumulează numărul maxim egal de răspunsuri corecte (și puncte valorice) vor continua competiția până rămân trei persoane care împart locurile 1, 2, și 3. 

Câte întrebări conține o sesiune?
O sesiune ordinară are 10 sau 100 de întrebări. În cazul prelungirilor sistemul afișează întrebări până identifică câștigătorul/câștigătorii, în fiecare categorie. Fiecare categorie de sesiune are un set de întrebări diferit de seturile de întrebări pentru celelalte categorii. 

Cât durează o sesiune?
La fiecare întrebare se acordă 8 secunde pentru a răspunde. Astfel, în dependență de zi, sesiunile durează circa 3 sau 13 minute, respectiv. Timpul de afișare a întrebărilor în prelungiri este mai scurt cu 1 secundă. Prelungirile includ 10 întrebări. Durata totală se constituie astfel din timpul alocat pentru sesiunea ordinară și timpul consumat la prelungiri – dacă acestea există. 

Ce este tabloul de bord?
Fiecare participant are un compartiment individual numit ”tablou de bord”, nevăzut de alți utilizatori înregistrați, sau persoane care nu au profil pe platformă. Tabloul de bord conține mape cu statistica generală și individuală privind participarea la jocuri, inclusiv numărul de sesiuni, categoriile de dificultate la fiecare sesiune, numărul de întrebări răspunse, numărul de răspunsuri corecte, numărul de răspunsuri greșite, procentajul de răspunsuri corecte, programările la jocuri, jocurile ratate/absentate. Tabloul de bord mai are și o mapă unde sunt păstrate facturile cu informația despre plățile efectuate, zilele și orele de achitare, și alte date financiare. 

Ce este panoul de joc?
Este vorba despre un compartiment special unde participantul interacționează cu platforma și are loc de fapt jocul propriu-zis, în regim live. 

Care este procedura de interacțiune cu platforma? 
Pentru a participa nemijlocit la quiz, utilizatorii trebuie să se autentifice pe platformă și să intre în panoul de joc, având un B-Ticket procurat. Sistemul recunoaște automat dacă utilizatorul are sau nu are B-Ticket pentru sesiunea dată, și - în cazul afirmativ - utilizatorul intră în panou fără a ”prezenta” biletul. Lipsa acestuia, însă, face imposibilă intrarea în panoul de joc. 

Când începe sesiunea fiecare întrebare este afișată timp de 7 secunde pentru toți participanții în mod sincronizat – în acest răstimp participanții trebuie să selecteze una dintre opțiunile cu răspunsuri propuse, bifând în dreptul variantei pe care o consideră corectă. Nu este posibilă selectarea opțiunilor multiple. Nu există un buton cu ”Mai departe” – sistemul trece automat la următoare întrebare exact în 8 secunde. 

Întrebările se succed indiferent dacă participanții reușesc să răspundă sau dacă răspunsul selectat este corect/incorect, iar participanții nu pot reveni la întrebările consumate pentru a alege un alt răspuns. Nimeni – atât participanții, cât și persoanele din afară, inclusiv echipa de organizatori – nu poate vedea răspunsurile corecte, până la sfârșitul competiției. 

Cum are loc comunicarea cu alți participanți sau observatorii? 
Participanții nu pot comunica între ei, însă pot comunica cu persoane numite observatori. Rolul acestora este de intermedia eventualele litigii cu Platforma. Mecanismul de comunicare cu membrii boardului de observatori va fi accesibil din tabloul de bord, mai târziu.
 
Pot renunța la joc în timpul sesiunii?
Orice participant este în drept să renunțe la joc în orice moment. 

Ce se întâmplă dacă nu este selectată nici o opțiune de răspuns?
În astfel de cazuri sistemul interpretează răspunsul drept ”greșit”.  

Ce se întâmplă dacă un utilizator s-a înscris, dar nu participă la joc?
Sistemul interpretează utilizatorii care s-au înscris și au procurat B-Tickete drept participanți la joc, indiferent de faptul dacă ei participă de facto la sesiunile la care s-au programat. Aceștia pot să se autentifice cu întârziere în platformă și să adere la competiții în orice moment al derulării acestora, însă atunci șansele de câștig sunt mai mici. Pregătiți-vă din timp pentru joc!

Cum sunt identificați câștigătorii?
În cazul în care Platforma identifică doi sau mai mulți participanți care acumulează același număr de răspunsuri maxime corecte și au același punctaj, după consumarea întrebărilor, utilizatorii vizați vor continua jocul pentru a răspunde la 10 întrebări suplimentare - până rămâne câte un câștigător pentru locul 1, locul 2 și, respectiv, locul 3 - în cazul sesiunilor cu 100 de întrebări sau un singur câștigător în cazul sesiunilor cu 20 întrebări. În cazul sesiunilor Dificile se admit câte un câștigător pentru locurile 1 și 2. Diferența de puncte în cazul numărului egal de răspunsuri corecte contează.

Din ce domenii sunt întrebările și cât de ”complicate” sunt ele?
Întrebările sunt din următoarele domenii: istoria, biologia, geografia, ecologia, fizica, chimia, astronomia, politica și administrația publică, apărare și ordinea publică, economia și ramurile ei, limba și literatura, educația, medicina, artele vizuale, muzica, religia, sport, științele tehnice, și altele. 

Noi am selectat subiecte din programul academic pentru clasele 3-12. Sperăm că nu ați uitat care este compoziția celulelor de apă (nivelul Moderat), cum a fost supranumit Ștefan III Mușat (nivelul Normal), sau care este capitala Franței (nivelul Ușor). Unele întrebări, însă, țin de evenimentele curente (cine a fost președintele României), fenomene naturale (care mediu dă naștere tornadelor), noutăți (de câte ori a fost condamnat un anume senator), procese tehnologice (din ce se obține motorina), sau ficțiuni (cine este prietenul lui Tândală - Păcală sau Harap Alb)? Unele întrebări conțin imagini (insecta din imagine este albină sau viespe?). Platforma nu rulează chestionare video sau audio.

Conținutul întrebărilor și a răspunsurilor nu poate fi alterat/modificat/redactat în timpul jocului. 

Cum sunt selectate întrebările?
Sistemul Platformei selectează întrebările dintr-un registru voluminos cu zeci de mii de chestionare în momentul setării condițiilor competițiilor, fără ca întrebările concrete să fie vizibile pentru organizatori sau jucători. Selecția are loc în mod aleatoriu, conform unui algoritm sofisticat, care este în afara controlului organizatorului sau altor părți. Din acest motiv, uneori o sesiune poate conține un număr dezechilibrat de întrebări din diverse domenii. Altfel spus, s-ar putea întâmpla ca o sesiune să aibă un număr mare de întrebări din istorie și deloc din literatură, sau nici o întrebare cu imagini. Nu contați pe noroc – mai bine perfecționați-vă în toate domeniile. 

Cine creează chestionarele cu întrebări și generează răspunsurile?
Anumite persoane angajate de către organizator sunt responsabile de generarea întrebărilor și a răspunsurilor. Alte persoane verifică corectitudinea întrebărilor și a răspunsurilor.

Cine poate vedea întrebările selectate pentru sesiuni și răspunsurile la întrebări până la finalizarea sesiunii?
Nimeni. Nici organizatorii. Cum am menționat mai sus, selecția are loc în mod aleatoriu și nu depinde de factorul uman. 

Unde pot vedea răspunsurile corecte?
Răspunsurile corecte sunt afișate în panoul de joc al participanților, după încheierea jocului. 

Cine nu poate participa la aceste quizuri? 
Membrii echipei organizatorului – persoanele angajate la întreprinderea care deține în proprietate și operează Platforma. 

Pot fi văzute rezultatele sesiunilor după încheierea jocului?
Da. Platforma generează rapoarte statistice pentru fiecare sesiune și afișează aceste informații în public, vizibile pentru toți vizitatorii sitului. Aceste rapoarte conțin tabele cu următoarele informații: 
- numărul total de participanți la sesiuni în ziua respectivă;
- ID-urile câștigătorilor, în ordinea performanței;
- numărul total de întrebări (împreună cu prelungirile) în fiecare categorie; 
- numărul și procentul de răspunsuri corecte și greșite.

La începutul următoarei runde rapoartele sunt mutate în arhiva jocurilor. Nu sunt afișate informațiile care constituie date personale, rechizite financiare, și alte informații sensibile care pot divulga sau sugera identitatea utilizatorilor (e.g. IP-ul computerului). 

Care sunt cerințele tehnice față de joc? 
Participarea la quizuri este recomandată pentru posesorii computerelor de tip desktop, laptopuri și tablete, însă nu există restricții pentru smartfoane / telefoane mobile touchpad. Pentru acestea din urma va fi dezvoltată o aplicație specială. De asemenea, organizatorul nu-și asumă nici o răspundere pentru cazurile când tehnica utilizatorului iese din funcțiune și face astfel imposibilă participarea la competiții; când utilizatorul uită / pierde rechizitele de acces la platformă; este sustras de la joc de factori externi; sau nu se poate concentra. Străduiți-vă să nu consumați popcorn sau cafea în timpul sesiunii, să nu vorbiți la telefon, nu fumați și în genere nu vă aventurați concomitent în alte activități :). 

Cum pot fi depuse plângerile sau contestațiile?
Plângerile și contestațiile trebuie să întrunească condițiile expuse în Termenii de utilizare, Acordul de utilizator și prezentul Regulament. Utilizatorii sunt în drept să expedieze plângeri sau contestații la adresa organizatorilor. Ulterior această opțiune va ține de competența boardului de observatori. Plângerile și contestațiile sunt examinate în decurs de 5 zile lucrătoare. În cazul în care plângerea sau contestația nu poate fi soluționată pe calea amiabilă, utilizatorii sunt în drept să se adreseze direct unei instanțe judecătorești, urmând procedura stabilită de legislația în vigoare. 

Sancțiuni
Persoanele care încalcă acești condițiile Regulamentului sau anexelor pot fi suspendate pentru o anumită perioadă sau blocate pentru totdeauna. Banii nu se returnează. 

Alte recomandări
Câteva recomandări: 

  • Aveți grijă să introduceți informații corecte. În cazul în care utilizatorul furnizează date personale sau rechizite bancare eronate, organizatorul este în drept să rețină plata premiului până la rectificarea acestora. Furnizarea informațiilor incorecte sau lipsa informațiilor în genere este un motiv pentru a refuza plata premiului. 
  • Nu apelați la sufleri, care ar putea să vă sugereze răspunsuri greșite sau pretinde la o parte din câștig sau la suma întreagă. În cazul în care participantul este consiliat și ajutat de alte persoane să răspundă la întrebări, iar răspunsurile sunt greșite, organizatorul este absolvit de orice responsabilitate în privința rezultatului și performanței participantului vizat. Totodată, copierea textelor din panoul de joc nu este posibilă, oricum nu reușiți să dați la căutare prin net - deci nu pierdeți timpul cu asta. 
  • Schimbați parola periodic. Expediați parola nouă la adresa electronică personală. 
  • Dacă jucați de la un computer străin, aveți grijă să nu bifați câmpul cu memorizarea parolei și a adresei electronice. 
  • Asigurați-vă, în prealabil, că echipamentele folosite la competiții sunt funcționale și nimic n-o să vă încurce să vă concentrați asupra chestionarelor. 
  • Platforma oferă o oportunitate excelentă de evaluare a aptitudinilor intelectuale și a cunoștințelor proprii. Citiți tot timpul pentru a menține mintea în formă. 


Clauze finale
Acest Regulament poate fi modificat fără o notificare prealabilă. Recitiți-l înainte de a vă programa la o sesiune nouă. Glosarul pentru definiții, Politica de confidențialitate, Politica de returnare și Termenii de utilizare, Prețuri și Premii sunt părți integrante ale acestui Regulament și sunt considerate anexe ale Regulamentului

Savurați la maxim distracția din quizuri! Succese!